Rólam

Rólam

2830
Kemenczei Ágnes Veronika

Okleveles jógaoktató

Okleveles gerinc jóga oktató

Okleveles ayurveda jógaoktató

Okleveles hangmasszőr és hangterapeuta

Hiszem, hogy megtaláljuk a jóga rendszerében azt amire vágyunk, amit keresünk…

Az életemben erőteljesen jelen volt a stressz, amely fizikai fájdalom formájában is kinyilatkoztatta magát. 2014 decemberében a mérhetetlen fájdalomnak melyek mindennapossá váltak, elirányítottak a János kórház MRI osztályára. A röntgen eredménye LIV/V magasságában kb.5 mm-es retrolisthesis látható. Jobb oldali túlsúllyal körkörös protrusiot mutat. A peremeken mérs. spondylosis ábrázolódik.

LV/SI csigolyák magasságában bal oldali túlsúlyú körkörös protrusiót (porckorongsérv) mutat, amely a degeneratív eltérésekkel együttesen forment szűkíti, gyököt eléri. A diskusok (porckorongok) dehidratáltak, ellaposodtak.

Beleástam magam a gerinc tudományába, mindent, amit csak találtam erről a témáról elolvastam és közben tanultam és megismertem a gerinc rendszerét, hogy csodával határos módon alakítható és megfelelő eszközökkel gyógyítható műtéti eljárás nélkül, mert műtétről hallani sem akartam….sem gyógyszerekről…sem injekciókról…

Bíztam magamban és hittem, hogy a folyamat visszafordítható a Gerinc Jóga által.

Ez volt számomra az egyetlen elfogadható gyógyítási mód, amelyben hittem és amely által az összes bizonytalanságomat el tudtam engedni. Ez azért nagyon fontos mert amíg a bizonytalanság ott van a tudatunkban, amíg nem választjuk ki azt, hogy miben hiszünk és mi által tudjuk a teljes gyógyulásunkat elképzelni, addig nem kezdődnek meg a gyógyulási folyamatok.

Kiválasztottam egy módszert és végig mentem azon az úton amiben hittem, bármi történt is.

Az út hosszú volt…vagy mégsem? Egy év…rendszeres kitartó munka, gyakorlás a jóga útján.

Utólag azt tudom mondani erről az egy évről, hogy csodálatos volt.

A gerinc sérv irányított arra az útra amin jelenleg járok. Hatha Jógát, gerinc jógát, ayurveda jógát oktatok.

…mindezt teszem azért, hogy segítsek azoknak akik hasonló cipőben járnak.

… teszem azért hogy megszerettessem Veled a jóga folyamatokat, hogy Te is megéld  azokat a megtapasztalásokat amikért a Földön élünk: boldogság, öröm, harmónia és egy jobb élet reménye, amely megtapasztalható és megélhető a Jóga gyakorlásával.

Elvégeztem a Gerinc jóga oktatói képzést, Gerincterápiát Jógával, Jóga oktatói (Sivánanda) képzést. Jelenleg a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola harmad éves hallgatója vagyok, jóga szakon mélyítem a tudásomat és elvégeztem az ayurveda jóga oktatói képzést is, amely szorosan összefügg a hatha jóga rendszerével. Mélyebb megismerést ad önmagunkról, a jóga gyakorlásról a helyes élet vezetésről, az étkezési szokásainkról…

Folyamatosan tanulok és képzem magam hogy minél hatékonyabban tudjak segíteni…

A tudatos tanítások és képzések megerősítenek abban, hogy a Jóga tudománya valóban elengedhetetlen ebben a világban amelyben élünk. A gyakorlások megelégedettséget és végtelen nyugalmat hoznak magukkal, amelyek által megtanuljuk kezelni a stresszes helyzeteket amelyek sajnos a mindennapi életünk részévé váltak. Ezekben az élet helyzetekben ösztönösen leszünk képesek olyan technikákhoz fordulni, amelyeket megtanultunk és megéltünk a gyakorlásainkban.  A stressz jelen lesz az életünkben, azt nem tudjuk kizárni, de finom változásokon megyünk keresztül, és már mákképp látunk, máshogyan érzünk, másképpen viszonyulunk egy élethelyzethez egy váratlan eseményhez. Változunk…változni jó…változni szükséges….a változás által fejlődünk…a változás vezet eredményhez… A változás hoz önismeretet…és egy jobb életet.

Nagyon hangsúlyos és fontos hogy a gyakorlásainkat rendszerben végezzük és legyen egy tudatos elképzelésünk arról, hogy hova szeretnénk eljutni és mit szeretnék elérni…

Mérhetetlen javulásokat lehet a jóga alapelveit követve  elérni, ha tudatosan végezzük, és tisztában vagyunk azzal, hogy mi is az a Jóga.

A Jóga csodálatos út a test a szellem és a lélek fejlődéséhez.

Amikor képes voltam a gyakorlások által uralmam alá vonni a stresszt a mindennapi életem során a testem rendeződött és megindultak a gyógyulási folyamatok.

A Jóga a Pránajáma (légzőgyakorlatok) a meditáció csodát tettek a testemmel és a lelkemmel.

Közben megtaláltam azt a tradíciót ahová tartozom, amit tanítok, és amely szerint élek.

Szeretnék  megfogalmazni néhány gondolatot egy közeli történésről, amely meghatározta a tovább lépésem útját…

 

Ayurveda jóga…

2017. januárjában kezdődött…minden napossá váltak a hasfájás és a haspuffadás tüneteim.

A nyugati orvoslást nem szerettem volna igénybe venni…

Nem értettem a dolgot…egészségesen étkeztem, naponta gyakoroltam, gyakorlom a jógát, kiegyensúlyozottan élek, akkor MIÉRT?

Szerettem volna megoldani az egyre inkább erősödő tüneteket, amelyek már reggel ébredés után jelentkeztek. Fájós, puffadt hassal ébredtem…

Vártam…bíztam a csodában. Telt az idő… klasszikus orvosi ellátásra még mindig nem gondoltam…

Eltelt egy év…a tünetek nem múltak. Kísérleteztem az ételekkel. Lehet, hogy nem megfelelően étkezem? Gyümölcsöket, zöldségeket, egészséges gabonákat ettem. Húst, zsíros ételeket már 28 éve nem fogyasztok…Léböjt kúrát vállaltam,bíztam benne, hogy azután jobb lesz…sajnos nem lett, az állapotom rosszabbodott. A kúra legyengített és megbetegített…

Elszántam magam az orvosi vizsgálatra.  Meggyőződésre volt szükségem, hogy nincs szervi elváltozás a bélrendszerben. Ez szükségszerűvé vált, a bizonytalanság mélyen befészkelte magát a tudatomban…

2018.április 16-án elmentem egy magán klinikára és proktológia vizsgálatot  kértem. (vastagbél tükrözés)

A lelet negatív…minden rendben van!

Időközben ayurveda jóga oktatói képzésre jártam és kezdtem ismerkedni az ayurveda ősi tudományával, amely nem csak az ászana gyakorláshoz tesz hozzá építő jellegű ismereteket, hanem étkezéssel kapcsolatos mélyreható tudással lát el.

Már tudom, hogy az emésztési problémák okozták a tüneteket. Tudom, hogy miben és hol hibáztam.

Az ayurveda ajánlásaival, ma már a saját konstitúciómnak megfelelően étkezem. Megtanultam meghatározni a különböző ember típusokat ( vata, pitta, kapha) Megtapasztaltam, hogy a rossz étel kombinációk, a nem megfelelő időben való étkezés és még nagyon sok minden más befolyásolja a hangulatunkat, a közérzetünket, a jól létünket…

A jóga gyakorlás mellett nagyon jelentős szerepe van az étkezési szokásainknak, hogy a típusunknak megfelelő ízeket preferáljunk az ayurveda ajánlásával, megfelelő energetikájú ételeket vegyünk magunkhoz a dosanknak ( ember típus) megfeleltetve.

Több modult elvégeztem, jelenleg különböző ayurveda terápiákat tanulok amelyek a kelet gyógyító kultúrájával ismertet meg  és teszi az életünket élhetőbbé.

A kellemetlen tünetek a múlté, ismét egészségesen tekintek előre. Örülök annak hogy megismerkedtem ezzel a betegséggel, mert ma gazdagabb vagyok az ayurveda ősi tudásával amely a Védák része és amely az emberiség legfelsőbb és legősibb tudását és tapasztalatait örökíti meg. Ennek a tudásnak az eszenciája az, hogy hogyan vagyunk képesek a természettel harmóniában, az Univerzummal egységben élni.

Köszönöm, hogy végig olvasta:

Kemko-Ági