Ayurveda jóga

A hatha jóga és az ayurveda jóga alapvetően egy tőről fakad, így az ászanák gyakorlásában nincsenek különbségek. Az ayurveda jóga órákon mélyebb megismerést szerzel önmagadról, elmélyíted a gyakorlásodat és megtanulod, hogy a Te alkatodnak megfeleltetve mely ászanák gyakorlását javasolja az ayurveda és melyek azok az ászanák amelyeket rövidebb kitartásokkal és többször felvéve hasznos végezned.

Elsajátítod az ujjai légzést, amely egy nyugtató hatású pránayáma (légzés szabályozás).

Megtanulhatod, hogy a különböző ászanákat és ujjai pránayámát milyen fókusszal végezd és azok milyen hatással vannak a Te alkatodra és az energia típusodra.

Ayurvedikus szempontból az alkati meghatározás a legelső lépés atekintetben, hogy melyik dósa van túlsúlyban. Ez a dósa lesz a TE tulajdonságaidnak, energiatípusodnak, egészség, illetve betegséghajlamodnak fő meghatározója. Kezdetben a segítségemmel az ayurveda tudományát felhasználva határozzuk meg a dosa (ayurveda alkat meghatározás) típusodat, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy fejlődni legyél képes a gyakorlásban. Ennek a tudásnak a birtokában megérted az ászanák dosákra kifejtett hatásait.

Ez az alkati megközelítés az ayurveda sarokköve. Ebben rejlik széleskörű gyógyító hatalma és életmeghosszabbító ereje, valamint képessége a betegségek megelőzésére és az egészség megőrzésére.

Az Ayurveda a Védák része, mely az emberiség legfelsőbb és legősibb tudását és tapasztalatait örökíti meg. Ennek a tudásnak az esszenciája az, hogy hogyan vagyunk képesek a természettel harmóniában élni. Az ayurveda maga az élet mértéke.

” A Védákat sokan olvasták, de kevesen értették. Nehéz megérteni és elmagyarázni. Pedig alapigazság, hogy egy Véda van, ahogy egy a Lét és egy az Isten.”

( Hamvas Béla)

Kemko-Ági