Foglalkozások

 Foglalkozások

“Az ászana egyike a Jóga 8 ágának, mely kimondja, hogy a testhelyzet legyen stabil, szilárdan megtartott és kényelmes, melyben a pránáyáma és a meditáció folyamatai magától megvalósulnak. Amikor mindezt sikerrel megvalósítottuk, a gyakorló egyre inkább tudatába kerül a testének, elméjének és a környezetének.

Az ászana (jóga póz) sokkal több puszta nyújtásnál, torna gyakorlatnál. Megnyitják az energiacsatornákat, a csakrákat és a test pszichikai központjait, mialatt növelik a gerinc rugalmasságát, erősítik az izmokat és serkentik a keringési és immunrendszert. Helyes légzéssel vagy pránájámával (légzés szabályozással) kísérve az ászanák megnyugtatják az elmét és csökkentik a stresszt. Rendszeres gyakorlással az ember biztosíthatja  maga számára az általános fizikai és mentális egészséget és az olyan betegségek megelőzésének lehetőségét, mint a cukorbetegség, magas vérnyomás és ízületi gyulladás. Idővel a testhelyzetek lassú és tudatos kivitelezése a koncentráció és meditáció mentális gyakorlatává válik.”

– Szvámí Visnudévánanda

A hangfürdőről és a hangmasszázsról általában

Tevékenységem alapja a Peter Hess-féle hangterápiás módszer.

Peter Hess német fizikus Indiában kutatta a rezgések hatásait disszertációjának megírása előtt. Ott ismerkedett meg a tibeti hangtálakkal és dolgozta ki a Peter Hess féle hangterápiás módszert, melyet mostanra szerte a világban alkalmaznak.

Hogyan hat a hangfürdő és a hangmasszázs

Testünk 70-80%-a víz. A víz nagyon jól vezeti a hangokat. Az ember a születése előtti hónapokban az anyaméh védett üregében vízzel körülvéve fejlődik.  Így találkozik először a világgal. Már a fejlődő embrióhoz, magzathoz is a víz közvetítésével jutnak el a hangok, elmosódva, visszhangozva.  Ezekben a hónapokban teljes védettségben és biztonságban érezzük magunkat. Itt alakul ki az ősbizalom, mely összekapcsolódik az itt megélt, megtapasztalt dolgokkal. A hangterápiának az a célja, hogy az embert visszavezesse ehhez az ősbizalomhoz a hangok segítségével.

Ha később gyermekként, vagy felnőttként meghalljuk a tálak hangját, felsejlik bennünk az anyaméh biztonságos érzése.

A tálak hatása kettős. Hat fizikailag, ugyanis a rezgések bőrünkön át behatolnak testünkbe, ott továbbrezegnek és oldják a blokkokat. Hat ugyanakkor a tálak hangja, mely széles felhang tartománnyal bír és gyorsan mélyen ellazult állapotba juttat minket.

Hangfürdő

A 40 perces hangfürdőn  csoportban vesznek részt az érdeklődők.  A hangfürdő során a terapeuta intuitív módon szólaltatja meg a tálakat, gongot, hangkalapot, csengettyűket, mintha egy hangkoncerten lennénk. A termet betöltő hangrezgések hatására a résztvevők ellazult állapotba kerülnek, ezáltal nő az energiaszintjük és a stressz okozta tünetek enyhülnek.

Hangmasszázs

A hangmasszázs egyéni foglalkozás keretében zajlik. A kezelés időtartama kb. 50 perc. 1-2 alkalom alapvetően az azonnali stressz oldást szolgálja, 5-6 alkalom után már érezhető a tartós hatás: erősödik az immunrendszer, az öngyógyító folyamatok aktivizálódnak, az energiaháztartás újrarendeződik és javul a szervezet anyagcseréje. Ezen felül  kiegyensúlyozottá válik az ember, kreativitása, problémamegoldó képessége javul, stb.

A hangmasszázs során a hangtálakat a test különböző részeire helyezi a terapeuta és filcütővel megszólaltatja őket, ami különleges hangélményt nyújt. A tálak átadják rezgéseiket a testnek és beindítják ezáltal a pozitív testi és lelki folyamatokat.

Pránájáma gyakorlás

Testünk minden részét megtölthetjük pránával, s ha ezt megtettük, akkor már az egész testünkön mi uralkodunk. Minden betegség csírájában elfojtható csupán azzal, hogy képesek vagyunk szabályozni a pránát, és ebben rejlik a gyógyítás titkos tudománya.”

Szvámi Visnu-dévánanda

A „prána” szó azt jelenti, hogy „életet lehelni”, azaz a prána életet ad minden olyan energiának, amely a fizikai, mentális és érzelmi folyamatokban részt vesz.

A prána kapcsolatot tart a látható anyagi test és a láthatatlan mentális- és érzelmi test között.

A salakanyagok eltávolításában a légzésnek van a legnagyobb szerepe: légzésen keresztül 70%, izzadás 20%, ürítéssel 10% távozik.

A „pránájámával”, azaz a légzésszabályozással segítjük a fizikai test, és a nádik (energia csatornák) tisztítását, a csakrák (energiaközpontok) harmonizálását, valamint felhalmozzuk a pránát és szabályozzuk annak áramlását.

A légző gyakorlatok spontán beindítják a meditációt, eljuttatnak a Létezés – Tudatosság – Üdvösség állapotába.

Dinamikus Jóga

A klasszikus jóga alapgyakorlatait (ászanáit) végezzük az órán, gyakorlatsorokat építünk fel, így alakítjuk ki a dinamikus, úgy nevezett flow jelleget. Ötvözzük a hagyományos jógapózokat a gerincjóga elemeivel, melyből létrejön egy tudatos, mégis izgalmas jógagyakorlás. A gyakorlás során erőnlétünket növeljük, erősödünk, karcsúsodunk, a test rugalmasabbá válik, formálódik az alakunk, és mindeközben a lelkünk kisimul, elménk elcsendesedik és létrejön a béke és a kiegyensúlyozottság érzése!
A foglalkozás célja a hatha jógából is ismert gyakorlatok légzéssel összhangban végzett dinamikus kivitelezése, mellyel a keringés fokozódik, a testi erőnlét, állóképesség, hajlékonyság fokozottabban növelhető, és fejlődik a koncentrációs képesség.
A dinamikus jóga energetizál, javítja a keringést, erőteljesebb izomzatot épít, növeli a hajlékonyságot és kedvezően befolyásolja a légzési és emésztési folyamatokat.
Várlak szeretettel az órákon: Kemko-Ági